SANO EI

PAJAMÄEN ASFALTOINNILLE!

 

Pohjakartta © Turun kaupunki, käyttölupa CC BY 4.0

Kaupunki vaivautuu perustelemaan katusuunnitelmaselostuksessaan asuinalueemma laajamittaista muuttamista kahdella lauseella! Huterat syyt ilmastonmuutosta vauhdittavaan, turvallisuutemme ja terveytemme vaarantavaan sekä alueemme omaleimaisuuden tuhoavaan suunnitelmaan ovat hulevedet ja raha. Nämä eivät ole riittäviä ja perusteltuja syitä alueen pysyvään ja peruuttamattomaan muuttamiseen.

Tällä sivulla voit tutustua jo 10 syyhyn, joiden takia sinun tulisi sanoa EI!

Et sano EI yksin!

Turun Kuuvuoren aktiiviset asukkaat pysäyttivät päättömän asflattihankkeen! Asukaskyselyssä 80 % vastusti kestopäällystettä ja ”Kuuvuoren hiekkatiet säästettävä” -adressin allekirjoitti 260 henkilöä!

Kaupunkiympäristölautakunta jätti hankkeen pöydälle ja palautti sen valmisteluun. Kasvava joukko Pajamäen asukkaista vastustaa maisemamme tuhoamista! Sinä et ole yksin, me emme ole yksin!

Pöly vai syöpävaaralliset päästöt?

Asfaltti on tutkimusten mukaan autojakin pahempi ilman saastuttaja! Kuumalla ilmalla uusiutumattomista luonnonvaroista valmistettavasta asfaltista irtoaa pienhiukkasia ja syöpävaarallisia yhdisteitä. Pensaat ja puut sitovat pölyä ja hiilidioksidia, estävät tehokkaasti pölyn kulkeutumista pihoihin ja lisäävät viihtyisyyttä.

Myös matalat ajonopeudet estävät pölyisyyttä ja parantavat turvallisuutta. Pölynsidontaan ollaan kiivaasti kehittämässä uusia ratkaisuja, jotka mahdollistavat soratiet kaupunkialueille.  Asfaltti ei ole ainoa lääke ajoittaiseen pölyyn!

Nopeudet kasvavat, turvallisuus romahtaa!

Alueemme on jo nyt suosittu oikotie ja tulee olemaan vieläkin suositumpi lähialueiden kiivaan lisärakentamisen takia. Kestopäällysteen ansiosta alueen ajonopeudet nousevat ja turvallisuutemme romahtaa. Näin on käynyt muuallakin Turussa!

Soratie on luonnollinen hidaste, mutta asfaltti houkuttelee kaahaamaan. Haluammeko alueelle joka paikkaan nopeutta rajoittavia töyssyt, jotka varmasti kuluttavat autojamme enemmän kuin pintapöly ja pienet kuopat? Pajamäestä ei saa tehdä uutta kaupunkirallin pikataivalta!

Helle pahentaa asfaltin haittoja

Asfaltti imee jopa 90 % auringon säteilystä ja voi olla kymmeniä asteita ympäröivää ilmaa lämpimämpää. Kuuma ilma jää loukkuun kestopäällysteeseen muodostaen paikallisia lämpösaaria, jotka eivät hellitä hehkumistaan edes yöllä!

Tutkimukset osoittavat, että asfaltti reagoi kuumuuteen muodostamalla aerosoleja, jotka muuttuvat ilmansaastepartikkeleiksi. Mitä enemmän katuja päällystetään, sitä enemmän myrkkyjä potentiaalisesti vapautuu ilmaan. Sano EI yöt läpeensä hehkuvalle bitumikiukaalle!

Kestopäällyste kuivattaa Pajamäen!

Sorakadulla vesien imeytyminen jakaantuu tasaisesti ylläpitäen luonnollista tasapainoa. Odotettavissa oleva vuotuisen sademäärän 10–20 % kasvu ei jakaudu tasaisesti ympäri vuoden, vaan keväät ja kesät tulevat olemaan kuivia ja pölyisiä asfaltista riippumatta. Isot asfaltoidut pinnat vain pahentavat Pajamäen alueen lämpimien aikojen kuivuusongelmaa.

Rankkasateilla vesi taas vuotaa kestopäällysteen aukoista ja painanteista asukkaiden pihoihin yhtenä tulvana. Ilmastomuutoksen myötä seuraavan sukupolven pajamäkeläiset kärsivät kaupungin perusteettomasta kuivatusinnosta!

Alitien maaperä vaarassa!

Osa alitien taloista seisoo savipatjalla. Päällystyksen takia syntyvä kuivuus saattaa aiheuttaa pohjaveden tason muutoksen takia painaumia maaperässä. Näin on käynyt alueilla, joilla teitä on päällystetty ja hulevesiä ei enää imeytetä maaperään.

Kestopäällyste ei kestä!

Kaikki asfaltin puolesta puhuvat syyt ovat pinnallisia. Autot pölyyntyvät? Pöly lähtee pois pintapesulla. Ikkunat ovat likaiset? Alueelle kulkeutuu pienhiukkasia ja rakennuspölyä myös muualta. Ajottainen pesu kuuluu kiinteistönhuoltoon. Kuraa kantautuu sisään?

Mietitään vaikka yhdessä muita ratkaisuja! Asfaltissa ei ole kestävää edes pinta: Turku on täynnä huonosti hoidettuja, kuopalla olevia, aurauksen rikkomia ja pikaisesti pikipaikattuja teitä. Soratien voi aina huoltaa helposti alkuperäisen näköiseksi, paikkaus ja korjaus tekee asfaltista sitä vastoin vain entistäkin rumemman. Sano EI tilkkutäkkiasfaltille!

Onko asfaltointi yleiskaavan vastainen?

Kaupungin suunnitelma saattaa olla yleiskaavan 2029 vastainen. Pajamäki lukeutuu kaavassa muutamiin harvinaisiin arvokkaan rakennetun kokonaisuuksiin, joista sanotaan seuraavaa: ”Arvokas rakennus tai rakennetun ympäristön kokonaisuus. Kohteen arvokkaat ominaispiirteet tulee säilyttää…”.

Alueemme soratiet ovat osa 1890-luvulta peräisin olevaa vanhaa mäkitupalaisaluetta ja kiistatta sen tärkeä ominaispiirre. Ennen päätöstä asiaa on selvitettävä Museoviraston kanssa.

Turun tauti jyllää jälleen!

Turun tauti tarkoittaa vanhan ja arvokkaan tuhoamista lyhyen tähtäimen säästöjen takia. Onko kaksi kertaa vuodessa levitettävä ja lanattava sora liian iso sijoitus perinteikkään, persoonallisen ja monimuotoisen pientalomiljöön säilyttämiseksi osana kirjavaa kaupunkikuvaa?

Objektiivisia laskelmia kestopäällysteen säästövaikutuksesta verrattuna nykyiseen tuskin löytyy! EI anneta taudin tulla takaisin!

Antaisimmeko lastemme päättää?

Haikailemme menneeseen ja valitamme kun lapsemme eivät pääse kokemaan menneiden aikojen idylliä. Turussa on enää harvoja alueita, joita halkoo persoonallinen soratie. Soratie on alueen arvoa korottava tekijä, sillä juuri Pajamäen kaltaista aluetta hakevat ihmiset ovat valmiita maksamaan enemmän persoonallisista yksityiskohdista.

Emmekö halua antaa lastemme leikkiä vielä edes muutaman vuoden tällä vähän erilaisella asuinalueella ja antaa sitten vaikka heidän sukupolvensa tehdä päätös? Tulevaisuudessa lapsillamme on riesana rapautuva ja pikipaikattu asfaltti, vaikka he jo tuolloin käyttävät pääasiassa sähköpyöriä, vain tarpeeseen vuokrattuja cityautoja sekä joukkoliikennettä. Sano EI lastemme puolesta!